5 KULTUROPLEVELSER VI GLÆDER OS TIL

Nøøøj, hvor har vi savnet at besøge alle de fantastiske museer og, mere generelt, at opleve kulturens verden i levende live. De inspirerende udstillinger, de fængende fortællinger og den æstetiske nydelse har været yderst sparsom de seneste måneder, og det er, om muligt, blevet endnu tydeligere for mange af os, hvor vigtigt det er at nyde kulturens mange facetter til dagligt.
Hvis alt går, som det skal, kan vi forvente, at museerne slår dørene op d. 21. april, og vi kan derfor begynde at se frem mod de kommende kunstudstillinger og kulturbegivenheder, der kan opleves i løbet af foråret og sommeren.

I dette indlæg har vi samlet 5 kulturoplevelser, som vi glæder os til at opleve!

God læselyst! 🙂

1 : GLYPTOTEKET – AUGUSTE RODIN – FORSKYDNINGER

En museumstur til Ny Carlsberg Glyptotek er altid en god idé, og der ingen tvivl om, at det er én af de kulturinstitutioner, som vi virkelig savner at besøge. De billedskønne rammer og den fine arkitektur er et besøg værd i sig selv, og vi har ikke tal på, hvor mange gange vi har fortabt os i Vinterhavens smukke kuppel.

Glyptotekets nye særudstilling Auguste Rodin – Forskydninger sætter fokus på billedhuggeren, Auguste Rodin (1840-1917), hans arbejde med den moderne og nytænkende skulptur samt på hans ekspressive og dramatiske værker.
Rodin var fascineret af antikken, ikke kun de kanoniserede hovedværker, men i særdeleshed også fragmenterede brudstykker og ituslåede genstande. Han begyndte at samle på antikke genstande, da han var i halvtredserne, og havde ved sin død erhvervet mere end 6.500 objekter; græsk-romerske statuer, keramik fra Kina, ægyptiske vaser og japanske masker.

Særudstillingen kombinerer Rodins samling af antikke genstande med hans egne skulpturer, og det er første gang i Danmark, at kunstnerens egen antiksamling vises i dialog med egne værker. Med samlingen skabte kunstneren et enestående rum, hvor han kunne eksperimentere med forskellige former for forskydninger af værker og genstande, så de fremtrådte på nye måder. Antiksamlingen blev derfor afgørende for Rodins moderne eksperimenter med skulpturen, der var præget af fragmenteringer, forvandlinger og iscenesættelser.
Vi kan dermed forvente et indblik i, hvordan Rodin inddrog sin antiksamling i sin arbejdsproces, og med udstillingen arbejder Glyptoteket netop med spørgsmålet om, hvorfor Rodin samlede, og hvilken funktion samlingen havde for ham som kunstner og menneske.

Ny Carlsberg Glyptotek har en unik samling af Auguste Rodins værker takket være museets stifter, Carl Jacobsen, som skabte en stor samling af antikke genstande og fransk kunst – her med Rodins værker på en hædersplads. Udover udvalgte værker fra denne samling vil vi tilmed blive præsenteret for udvalgte værker og genstande udlånt af Musée Rodin i Paris. Auguste Rodin – Forskydninger er sanseligt og teatralsk iscenesat af scenograferne Anja Vang Kragh og Mia Steensgaard, og den forskningsbaserede særudstilling belyses i et krydsfelt mellem kunsthistorie, arkæologi og museologi.

Auguste Rodin – Forskydninger kan opleves på Ny Carlsberg Glyptotek fra 21.04.21 – 15.08.21.

2 : KØBENHAVNS MUSEUM – BYEN PÅ TEGNEBORDET

Med Københavns Museums nye udstilling Byen på tegnebordet inviteres vi ind i maskinrummet hos dem, der over en 100 år lang periode tegnede konturerne af det København, vi kender i dag. Særudstillingen er baseret på et særligt arkiv under Stadsarkivet, der består af 180.000 (!) arkitekttegninger af københavnske byggerier.
Fra 1886-1998 havde Københavns Kommune landets største tegnestue, Stadsarkitektens Tegnestue, hvor medarbejderne havde til opgave at tegne en lang række kommunale bygninger til byen, lige fra skoler og boliger til gadebelysning, gadeinventar og tekniske bygninger. Udstillingen viser disse originale tegninger, der aldrig før har været udstillet, mens historiske fotos er hentet frem fra museets egne samlinger. Hertil får vi fornøjelsen af fotografen, Jens Markus Lindhes, nyeste fotos af byen og bygningerne, vi alle færdes i og omkring.

Gennem udstillingen følger Københavns Museum en række bygningers udvikling; fra opførelse, gennem tilbygninger og til de bliver revet ned igen. Endvidere kan man følge med i stilarternes interessante skift fra en rig brug af ornamentik til rene og simple linjer. Et skift der følger samfundets udvikling, hvor den store tilvandring fra land til by og ny teknologiske landvindinger ændrer arkitekturen og brugen af byens huse.

I udstillingen Byen på tegnebordet kan vi få et særligt indblik i tankerne bag bygningernes liv, se de fine arkitekttegninger og høre vidnesbyrd fra de mennesker som skabte husene, de som brugte dem og de som stadig bruger dem.

Udstillingen kan opleves på Københavns Museum fra 21.04.21 – 14.11.21.

3 : LOUISIANA – MUSEUM FOR MODERNE KUNST – MOR!

Det er ikke længe siden, at Nivaagaards Malerisamling åbnede dørene til deres anmelderroste udstilling Historier om mødre, der satte fokus på moderrollens kunst- og kulturhistorie gennem kunstværker fra renæssancen, det tidlige 20. århundrede og samtidskunsten. Om lidt følger Louisiana trop, og man forstår godt, at temaet om mødre er populært på landets kunstmuseer. I kunsthistorien skildres moderen i mange forskellige afskygninger, og mor-motivet er et af de mest ikoniske, startende med alle tiders mest kendte mor, Jomfru Maria, som er portrætteret af utallige kunstnere gennem århundreder.

Louisianas særudstillingen MOR! samler værker af en række af de største kunstnere op gennem det 20. og 21. århundrede – fra de tidlige avantgardebevægelser og frem til i dag. Moderskabet anskues fra kulturhistoriske, filosofiske, psykologiske og kunstneriske vinkler, og udstillingen kommer blandt andet omkring religiøse madonnafremstillinger, postfeminismens ”bad girls” og gyserfilmenes uhyggelige mødre. Endvidere vil vi gennem kunsten blive præsenteret for historier om kvindelig magt og frigørelse samt de fysiske og psykologiske relationer mellem mødre og deres børn.

Gennem et bredt spektrum af værker, herunder billedkunst, film, litteratur og musik, undersøger Louisiana den almengyldige MOR, og opridser de markante samfundsmæssige forandringer, der de seneste hundrede år har ændret kvinders sociale og kulturelle position. Med værkerne berøres adskillelige tematikker såsom kvinders stemmeret, abortlovgivning, p-piller, queer-moderskab, herkomst, skiftende ideer om femininitet, døden og, selvfølgelig, dét at give liv.

Selv skriver Louisiana: “Nærværende eller fraværende, støttende eller dominerende, varm eller diabolsk – alle har en mor! Og netop moderen, belyst gennem skiftende opfattelser i kunst- og kulturhistorie, er omdrejningspunkt for denne udstilling, formet som en stor, sanselig og rigt udfoldet fortælling.” Der er ingen tvivl om, at vi virkelig glæder os til at besøge museet, der som en kæmpe bonus, er placeret i de skønneste omgivelser!

Louisianas særudstilling MOR! kan opleves fra 21.4.21 – 29.8.21.

4 : BRANDTS – HANS SCHERFIG – MYTER OG DRØMME

For børn, barnlige sjæle og for alle os der elsker dyr og figurative motiver, kan man i den kommende tid opleve den store Hans Scherfig udstilling på Kunstmuseum BRANDTS i hjertet af Odense. Hans Scherfig (1905-1979) er måske primært kendt som forfatter og samfundskritiker, hvor særligt romanerne Det forsømte forår og Den forsvundne fuldmægtig vækker genlyd hos de fleste. Men han var også en billedkunstner, som skabte motiver i et fabulerende dyreunivers. Scenerne udstiller sig typisk i regnskoven eller på savannen med eksotiske dyr som zebraer, giraffer, elefanter og næsehorn slentrende mellem palmer og regnskov. De lever typisk fredfyldt i et økosystem med hinanden.

Scherfigs værker er både en hyldest til naturen, dyrelivet og livets cyklus i samspil med andre individer på jorden, og kan også, med nutidens øjne, skrives ind i fortællinger om biodiversitet og om klodens regnskove, som er ved at forsvinde på grund af menneskelig påvirkning.

Desværre fik Scherfig aldrig selv mulighed for at rejse til de fjerne lande, så hans motiver er udelukkende baseret på drømme og forestillinger om livet i bl.a. regnskove. Dog besøgte han ofte Botanisk Have i København, hvorfra han kunne nærstudere planterne. Hans tegnestil taler til alle aldre, og derfor er hans motiver stadig meget populære på plakater til børneværelset. Vi glæder os personligt til at tage en tur til Odense i løbet af sommeren, hvor man kan gå på opdagelse i nogle verdener som føles uendelig langt væk ovenpå lange nedlukningsperioder og udrejseforbud. Vi glæder os til at opleve eksotiske dyr, farver og store formater, som udstillingen rummer en masse af!

Udstillingen kan opleves på Kunstmuseum Brandts frem til d. 19.09.2021.

5 : M/S MUSEET FOR SØFART – OCEANISTA – HAVET OG MODEN GENNEM 100 ÅR

Pressefoto, Siw Aldershvile Nielsen

Imens museerne har været lukket ned, har vi holdt godt øje med deres sociale medier, og i den forbindelse har vi fået flere smugkig fra den kommende udstilling på M/S Museet For Søfart. Museet ligger i Helsingør, i en moderne museumsbygning under jorden skabt af BIG – Bjarke Ingels Group.
Det ser ud til at udstillingsscenografien på denne udstilling bestemt ikke bliver kedelig, men derimod fyldt med farver, lys og dekorationer inspireret af livet under havet! Det ser vi frem til at opleve med egne øjne (og kamera)!

Udover en flot og lokkende scenografi, kommer udstillingen til at handle om, hvorledes moden i de seneste 100 år har været stærkt inspireret af søfarten på havet. Hvem kender ikke til matrosuniformer, striber og den maritime stil i modedesign? Gennem videoer, fotos, genstande og meget mere bliver denne, måske lidt glemte inspirationskilde i moden, belyst fra alle vinkler, og det bliver interessant at opleve en ny og anderledes vinkel på søfartshistorie.

Udover særudstillingen er museet bestemt også et besøg værd i sig selv, fordi så mange teknologiske formidlingsmidler er i brug i samlingen, og fordi arkitekturen er noget helt særligt i den gamle tørdok nede i jorden. Ovenfra kan man nærmest ikke se museet, men går man ned i den tørlagte dok, opdager man hele det store underjordiske museum, som på fineste vis forbinder havet, havnen og søfartens historie på Helsingør Havn, tæt på Kulturværftet og Kronborg Slot.

Udstillingen kan ses helt frem til d. 28. november 2021.

__________________

Vi ønsker jer alle sammen rigtig god fornøjelse med forårets og sommerens dejlige kulturoplevelser – skriv gerne til os, hvad du ser frem til at opleve!

God påske! 🙂

Kærligst, Ida & Nanna


Info og billeder er fra de nævnte kulturinstitutioners hjemmesider.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
<span>%d</span> bloggers like this: