PORTRÆT: KLASSISK KUNSTMALER: THOMAS OTTE STENSAGER

“Kunst er… livet.”

I denne uge har KULTURKANALEN mødt den klassiske kunstmaler, Thomas Otte Stensager, til en snak om maleriets muligheder, italienske forbilleder og en livslang kærlighed til det kunstneriske arbejde.

Det første der slår én, når man taler med Thomas er, at han er dedikeret, både til kunst og kultur i al almindelighed, men i særlig grad til malerkunsten som et håndværk, han hele tiden kan videreudvikle og forfine. Hans nysgerrighed til billedet som en omhyggeligt opbygget repræsentation af verden skinner tydeligt igennem, og vi får hurtigt følelsen af, at vi kunne nørde æstetik, kunsthistorie, farver, lys- og skyggevirkninger i mange gode timer. Da Thomas bliver spurgt ind til hvad kunst er for ham, svarer han “livet” og, ligeså, at det bedste ved at male er “glæden”; ingen tvivl om, at han i kunsten har fundet en livslang passion.

Thomas voksede op midt i kulturen, med kunst og utallige museumsbesøg, både i selskab med forældre og bedsteforældre. Hjemmet bar præg af kunstnerisk udfoldelse og en stor æstetisk forståelse; hans mor arbejdede som moderne abstrakt porcelænsmaler, faren som arkitekt, og han var derfor vant til, at farver, blyanter og papir lå fremme overalt. Selv lægger Thomas vægt på, at det i høj grad har præget ham at være en del af en kreativ familie; allerede som barn prøvede han kræfter med vandfarver, ligesom han hurtigt fandt stor interesse i den klassiske kunst og kunsthistorie, særligt i det individuelle portræt.

En udpræget passion for renæssance- og barokmaleriet, den omfattende italienske kunsttradition samt forbilleder som Caravaggio og Botticelli bragte Thomas til Firenze, hvor han gennem fire år studerede ved to internationale kunstskoler, og udforskede både tegningen og maleriet gennem en klassisk kunstnerisk uddannelse. Særligt oliemaleriets dybe intensitet og dets mange levende farvekombinationer vakte hans interesse, ligesom han fængedes af malingens evne til at skabe et tredimensionelt rum på en plan flade – som en skulptur på lærredet.
Opholdet i Italien gav ham en indgående forståelse for hans egen placering i et kunsthistorisk perspektiv, hvilket tilmed betød, at han lærte at basere sin arbejdsproces på et stærkt teoretisk fundament.

For Thomas hænger kunsten unægteligt sammen med skønheden i verden, i de små detaljer, som stimulerer øjet, sanserne og nysgerrigheden. Hans drives af lysten til at gengive verden omkring sig, i alle dets former, materialer og farver, på en nærmest fotorealistisk og naturalistisk måde. I den forbindelse understreger han vigtigheden af at gengive stofligheden i materialet; silkens blødhed og citronens ujævne overflade skal kunne mærkes og føles gennem maleriet.
I yndefulde og poetiske stilleben-billeder, studier af kroppens proportioner, intense landskabsmotiver og klassiske portrætter frembringer Thomas den tredimensionelle dybde og den modellerende volumen gennem en rig, mættet farvepalet og chiaoscuro-lyseffekter med intenst lys og mørke skygger.
Skabelsen af et maleri, håndværket, som han selv siger, er en lang og tålmodig proces, hvor motivet langsomt bygges op i utallige lag.

Kærligheden til portrætmaleriet skal ligeledes findes i den store detaljerigdom, hvor det individuelles kompleksitet udfordrer arbejdet med lys, skygge og mellemtoner samt, ikke mindst, den portrætteredes helt særlige kendetegn. Det interessante skal dermed findes i mennesket bag – noget som kan formidles gennem malingen, hvor den særegne personlighed kan skildres og opbygges gennem f.eks. vilde eller blide penselstrøg eller en særlig farvepalet.
For Thomas handler kunsten, og særligt maleriet, om at forstå, om at indfange og, ikke mindst, om at give liv til motivet på lærredet.
Når han arbejder med bestillingsværker af f.eks. oberster, kaptajner eller erhvervsmænd, bliver portrættet et samarbejde og et ønske om at indfange en særlig tid, periode og følelse hos personen.


I øjeblikket arbejder Thomas på et portræt af en yngre dansk kaptajn fra livgarden, hvor ønsket netop er at forevige en særlig tid i livet gennem maleriet. Hans drømmeprojekt ville være at udarbejde et maleri i et meget stort format, hvor motivet skulle indeholde både mennesker, genstande og natur – et livsfyldt værk, som udfordrer i skildringen af den store sammenhæng og materialernes udtryk.

For Thomas er kunsten allestedsnærværende. Den er uundværlig og appellerer, på den ene eller anden måde, til os alle sammen, der hvor vi er lige nu. Det gør den fordi, den indeholder nærmest alle sanserne, som mennesket både bruger og har brug for, og fordi den, foruden at være dekorativ og nydelsesbaseret, forholder sig til politiske, religiøse og eksistensmæssige aspekter af det menneskelige liv.

Vi mødte Thomas på Nationalmuseet i indre København, hvor han til dagligt arbejder som museumsvært. Et job, hvor han inspireres af historiske fortællinger og genstande, og hvor han ligeledes kan udforske deres visuelle udtryk på tæt hold. Vi havde selvfølgelig vores lydudstyr med, og du kan lytte til vores samtale på SoundCloud eller direkte herunder.

Vi siger tusinde tak til Thomas Otte Stensager for en inspirerende snak om hans kærlighed til kunsten. Hvis du, eller nogen du kender, skulle være interesseret i at høre mere om Thomas’ virke eller bestille et, uden tvivl, smukt værk, kan du kontakte ham på stensager@mail.dk 🙂

Værker:

Kvindelig model studie: mål 110×55 cm. Olie på lærred. Privateje.
Maria: mål 97×130 cm. Olie på lærred. Ejer, Den Kgl. Livgarde, Gothersgade Kaserne, Kbh.
Portræt af Ole M. Falck: mål, 90×60 cm. Olie på lærred. Privateje.
Portræt af Claus Frellsen: mål 90×60 cm. Olie på lærred. Privateje.
”Te Potten, H.C. Andersen”: mål 33×41 cm. Olie på lærred. Privateje.
Palmehuset, Botanisk Have, Kbh.: ramme mål 41×31 cm. Akvarel, bly, papir. Privateje.
Studie af citron: mål 11x11cm. Olie på lærred. Privateje.
Studie af gipsafstøbning: mål 50×40 cm. Olie på lærred. Privateje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: