PODCAST : AKTUELT : EN SKAT TIL DANMARK

KULTURKANALEN har været på Nationalmuseet for at opleve den aktuelle særudstilling En Skat til Danmark, som er skabt i samarbejde med produktionsselskabet Blu og TV2. Ønsket var at lave en programserie om tilblivelsen af en udstilling fortalt gennem danskernes egne ting. Nationalmuseet lægger i denne forbindelse selv vægt på, at historien om Danmark også skal være personlig og dermed fortælles af helt almindelige mennesker, som bor og lever her.

I vinters kunne man derfor følge med på TV2, da tre museumsinspektører fra Nationalmuseet fik besøg af en masse danskere, som fremviste gentande, som de mente, kunne være med til at fortælle de sidste 100 års danmarkshistorie.
Gennem et slags X Factor-format blev 80 genstande udvalgt i løbet af programmerne, og efterfølgende blev én ekstra ‘bonusgenstand’, et Kim Larsen banner, valgt gennem en afstemning på Facebook.

Udstillingen er lille og intim, og den er i høj grad iscenesat således, at vi som besøgende føler, at vi træder ind i interaktive kulisser. Det er tilladt at sætte sig ved køkkenbordet, i sofaen og at lægge sig i den skvulpende vandseng. Gennem fem overordnede temaer bliver vi introduceret til forskellige dele af danskernes liv, både den personlige fortælling og de mere overordnede temaer og begivenheder.

En Skat til Danmark kan give et genkendelsens smil med sine hverdagsgenstande, klassikere og personlige historier. Den er let-fordøjelig, familievenlig og nostalgisk, og i mødet med dagligstuen, legoklodserne og sex-biografen får vi et indblik i, hvordan danskerne selv opfatter den nære fortid.
Der er ingen tvivl om, at museet har ønsket at skabe en yderst folkelig og inkluderende “familien Danmark-udstilling”, hvilket betyder, at den kan lægge op til diskussionen om, hvad vi skal med vores fælles danmarkshistorie, og hvilke genstande, der kan fungere som de bedste vidnesbyrd – noget, som der med sikkerhed er delte meninger om.

Vi havde selvfølgelig vores lydudstyr med under armen, da vi besøgte Nationalmuseet, og du kan derfor lytte til vores reportage fra udstillingen her:

En Skat til Danmark kan opleves på Nationalmuseet til og med 31. december 2020.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: