GUIDE: LOKALKULTUR-TUR: ROSKILDE

Sommeren er ved at gå på hæld – men dermed ikke sagt, at det skal være helt slut med at besøge og gå på opdagelse i det danske land. Derfor har vi valgt at lave vores egen kulturguide til Roskilde!

Så tag med på tur, 20 minutter udenfor København, til byen for enden af Roskilde Fjord. Vi guider til vores personlige favoritter i byen – og du kommer både til at opleve verdensarv, offentlig kunst, arkitektur, bindingsværkshuse og natur på vejen. Vi lover, at det bliver en flot tur, og undervejs vil du støde på mange udsigtspunkter, hvor du kan spise madpakken eller besøge nogle af de lokale caféer.

1: Peter Brandes krukker – Hestetorvet

Når man kommer med toget til Roskilde Station, bliver man mødt af den gamle stationsbygning, som er landets ældste og bygget i 1847 i forbindelse med etableringen af Danmarks første jernbanestrækning fra København til Roskilde. Når man træder ud fra bygningen er Peter Brandes’ (f. 1944) gigantiske krukker på Hestetorvet ikke til at overse. Krukkerne, også kaldet Vandskulpturerne, er skabt i 1999 og var en gave ved byens 1000 års jubilæum. Krukkerne er skabt i stentøj, og overfladen består af varierende blålige, grålige og brunlige farver, mønstre og enkelte figurer. Den malede overflade løber nærmest ned af siderne, og krukkerne er opstillet ovenpå et lavt bassin fyldt med vand, så de spejler sig. Desuden er der på den ene krukke indgraveret digtet ‘Junker Kristoffer’af Henrik Nordbrandt i overfladen. Farverne og vandet medvirker til, at krukkerne ikke føles så domminerende endda, fordi de nærmest går i ét med det omskiftelige vejr og omgivelserne. Samtidig er de ikke til at overse, og byens lokale bruger ofte udtrykket: “Vi mødes ved krukkerne”.

Peter Brandes er en dansk billedhugger og kunstner som har skabt mange skulpturer og udsmykninger i det offentlige rum, ikke mindst i Roskilde. Han har bl.a. lavet flere udsmykninger i Roskilde Domkirke. Hans arbejde spænder fra grafiske produktioner og bearbejdede fotografier til abstrakte intense malerier, ofte i blålige og brunlige farver, samt glasmosaik og keramik. Ofte er han inspireret af ældre mytologiske fortællinger og græsk kunst.

2: Det Gule Palæ – Museet for samtidskunst

Vi forsætter ned ad gågaden og rammer byens andet store torv – Stændertorvet. Her toner Domkirken sig op og er ikke til at overse. Men vi starter med at gå forbi Det Gule Palæ, som du hurtigt opdager, til højre for Domkirken. Gå ind af porten og ind på gårdspladsen, hvor du på solskinsdage nærmest rammer en sydlandsk stemning. Det meget karakteristiske barokpalæ blev bygget i 1733. Palæet blev bygget til kongen, når han var på gennemrejse, og skulle deltage i bisættelser af kongefamilien. Fra 1835-1848 dannede Palæet rammen om Stænderforsamlingerne for øerne, og det var her grundloven blev vedtaget i 1849. Bemærk gangbroen som er lavet direkte til Roskilde Domkirke, også kaldet Absalonbuen. Fra 1929 blev palæet bispegård og bolig for biskoppen ved Roskilde Stift.

Senere er noget af Det Gule Palæ blevet til udstillingsteder, herunder Roskilde Kunstforening med skiftende kunstudstillinger, imens hovedbygningen i dag rummer Museet for Samtidskunst. De har specialiseret sig i lydkunst, performance, video og andre nutidige udtryksformer, og også her er der løbende særudstillinger og arrangementer.

3: Roskilde Domkirke

Hvis du går henimod Domkirken, er der en lille gennemgang fra Det Gule Palæs gårdsplads og ind imod Domkirken. Start eventuelt med at gå en tur hele vejen rundt, og mærk hvordan den enorme domkirke toner sig op over byen, placeret højt, så man kan se den på lang afstand.

Domkirken er på UNESCOS verdensarvsliste. Den rummer eksempler på intet mindre end 800 års arkitekturhistorier. Kirken blev bygget omkring 1200, hvor der i forvejen lå en ældre romansk kirke. Domkirken blev opført i gotisk stil, en stilretning som var opstået i Frankrig i 1100-tallet, og som efterfølgende blev den domminerende stil i hele Europa, men Domkirken i Roskilde blev den første gotiske kirke i Skandinavien. Siden hen er der kommet mange tilbygninger og tilføjelser til kirken, hvilket gør den ekstra interessant. Den er nemlig ikke bare blevet bygget på én gang, men er konstant i udvikling. Kirken indeholder først og fremmest romanske elementer (1050-1550) som bl.a. kommer til udtryk i Domkirkens rundbue i det indre kirkerum. De gotiske kendetegn i kirken er primært de spidse buer i vinduerne og de lange, høje søjler som giver Domkirkens indre et majestætisk og storslået udtryk. Renæssancen (1536-1660) som betyder genfødsel, var en stilretning og en periode som havde antikken som forebillede.

Denne stil kan du opleve inde i Christian 4.’s Kapel med overdådige udsmykninger, malerier og et dekoreret loft som en stjernehimmel (ovenstående foto er dette kapel udefra). Eksempler på barokkens (1660-1769) overdådighed kan du opleve ved b.la. nogle af de høje sarkofager i højkoret, som er udsmykket med blomster, portrætter og relieffer i marmor m.m. Du kan også opleve nyklassicisme i Frederik 5.’s kapel (1760-1830), som var en ren og klassisk arkitektur med inspiration hentet fra græske og romerske bygninger. Nyere arkitektur er der også mange eksempler på i Domkirken, bl.a. Peter Brandes udsmykning af Sct. Andreas Kapel og den store Kongeport i brunlige nuancer dekoreret med de 12 disciple på kirkens gavl, under de to tvilligetårne. Senest er Dronning Margrethe 2.’s gravmæle kommet til og skabt af Bjørn Nørgaard.

I kirken er der begrevet 40 danske konger og dronninger, og den er stadig i brug. En af de mest kendte er Margrethe 1.’s gravmæle, som du finder bagerst i kirken bag alteret. Det er rigt udsmykket og dronningen er gengivet som en ung kvinde, selvom hun var 60 år da hun døde i 1363.

Du skal betale entré for at besøge kirken. Selve kirkerummet er smukt med højt til loftet og sender tankerne til udlandet og kirker som bl.a. Notre Dame. Bevæger du dig rundt i gravkapellerne, vil du opleve overdådige udsmykninger, skulpturer og dekorationer, som var du på et slot. Der er ikke sparet på noget, eftersom det er er de danske kongers og dronningers sidste hvilested.

4: L.A. Rings Atelier – Sct. Jørgensbjerg

Efter et besøg i Domkirken kan du gå ned mod fjorden, over den flade plæne efter Domkirkestræde og videre ned gennem Roskilde Bypark, eller via Skolegade hvor du kommer forbi en af byens mange kilder. Så ender du ved havnen, og hvis du følger Sankt Ibs Vej og går videre op af Brøndgade, kommer du til et helt særligt område i Roskilde – en lille landsby for sig selv placeret på “bjerget”, med egen kirke og udsigt over havnen og fjorden. De ældste af husene stammer helt tilbage fra 1700-tallet. Her er en helt særlig landsbystemning med små bindingsværkhuse, stokroser og gårdmiljøer.

Ved Brøndgade 1 finder du et lille rødt hus med ståtag. Det har været maleren L.A. Rings (1854-1933) Atelier, og er i dag indrettet som besøgscenter (åbent alle weekender fra forår til efterårsferien) med skiftende udstillinger. I år er der en fin udstilling med botaniske akvareller af hans hustru Sigrid Ring. Ægteparret flyttede til Roskilde i 1914, og her boede L.A. Ring frem til sin død. Det lille røde hus indrettede han som atelier, men det var primært i gaderne på Sct. Jørgensbjerg at han fandt sine motiver. Af og til var det også fjorden og hans udsigt til Roskilde Domkirke, som han malede. Du kan gå i hans fodspor i de små gader via en folder fra besøgscentret eller via appen Useeum. Så vil du vil opdage hvor forbavsende mange af hans motiver, du kan genkende, fordi stedet stort set er uændret siden dengang.

L.A. Ring: En maler i landsbyen. 1918. (Sct. Jørgensbjerg) foto: Rings Venner

Man forstår hurtigt, hvorfor maleren har fundet mange af sine motiver her blandt de små, skæve huse i et bymiljø med stejle små stier og gode udsigter. Hans mest kendte motiver er netop realistiske og hverdagslige skildringer af det arbejdende folk og deres hjem i mindre byer.

5: Sct. Hans Hospital

Fra Sct. Jørgensbjerg kan du bevæge dig ned mod havnen og følge Strandgade et godt stykke langs fjorden, forbi Kællingehaven og videre ud. På et tidspunkt rammer du Sct. Hans Hospitals område. Her kan du evt. besøge Sct. Hans Have, som ofte holder åbent, og serverer mad og drikke og sælger planter. Du kan også gå over engområderne eller fortsætte af Bistrup Alle, indtil du rammer den ældste del af hospitalet som blev bygget i 1816 som hospital for psykiatriske patienter. Det blev bygget i et naturskønt område, så patienterne havde smukke omgivelser at færdes i. Derfor er der mange grønne områder, træer og en flot udsigt over Roskilde Fjord. Helt tilbage i 1500-tallet blev området også brugt til formålet, og i 1651 hed det sig, at det var: “Sct. Hans Hospital for Afsindige og Tossede”, og hermed underforstået, at det var for folk som skulle gemmes lidt af vejen og ud af byen.

Men de bygninger som vi i dag finder omkring kirken og Kurhuset er opført i 1859 efter forlæg af M.G. Bindesbøll, den samme arkitekt som stod for Thorvaldsens Museum i København. Tilbage i 1800-tallet var hospitalet opdelt i et kvinde- og et mandshospital, så meget er ændret i dag. En stor del af de ældste bygninger står i dag mere eller mindre tomme, indtil de skal bruges til nye formål. Området der ligger tættere på fjorden er dog stadig i brug. Hvis du går rundt i området, kan du nyde de ældre hospitalsbygninger og den fredfyldte stemning, ligesom mange lokale også gør på lange gåture.

Nu er vores rundtur i Roskilde ved at være slut, men der er stadig en masse at opleve i byen. Vi anbefaler at du går tilbage til Roskilde Havn og kigger på Vikingeskibe, besøger Vikingeskibsmuseet eller bare køber en is. Du kan også gå tilbage til gågaden og kigge på de mange små lokale butikker og caféer, før turen går hjem igen. Bliver du til om aftenen, kan vi varmt anbefale solnedgangen over fjorden!

I Roskilde kan du også besøge Kirsten Lehrmann Madsen som har lavet akvarellen ovenfor med motiv fra Sct. Jørgensbjerg. Hun har værksted i Byvolden 10 (åbent efter aftale). Læs mere om hendes kunst i vores portræt: PORTRÆT: KIRSTEN LEHRMANN MADSEN – NATUR OG PLANTER SOM EVIG INSPIRATION

Lyst til endnu en guide? Læs vores guide til Valby her: GUIDE: LOKALKULTUR-TUR #VALBY

Alle fotos i guiden er vores egne, hvis der ikke står andet under det pågældende foto.

Kilder: https://roskildekunstforening.dk/kunsthuset-pala
eflojens-historie

http://kunstiroskilde.dk/show_group_item.asp?Katid=1&SubId=3&ItemId=53

https://slks.dk/omraader/slotte-og-ejendomme/andre-ejendomme/roskilde-palae/

https://www.visitroskilde.dk/roskilde/planlaeg-din-tur/roskilde-palae-gdk619659

https://roskildedomkirke.dk/

http://www.ringsvenner.dk/foreningen.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: