PÅ TUR I SOMMERLANDET – I MALERNES FODSPOR

Skal du tilbringe sommeren i Danmark? Hvorfor så ikke kombinere strandbesøg og vandreture med lidt kunst og kultur i sommerlandskabet?
I denne anbefaling giver vi 5 tips til områder i landet, som tidligere har lokket mange kunstnere til. Og hvorfor følge i kunstnernes fodspor? Der er nemlig altid en rigtig god grund til, at kunstnere har valgt det pågældende sted. Kunstnere har igennem alle tider været gode til at finde de bedste, smukkeste og mest interessante områder på verdenskortet, og brugt disse steder som inspiration i deres værker igen og igen. På den måde er du garanteret smuk natur, flotte udsigter, hyggelige byer og fotovenlige motiver.

#1 KUNSTNERKOLONIEN I HORNBÆK

Carl Locher: Hornbæk strand, u.år. SMK

Hornbæk forbinder mange med lækre strande, byer og sommerhuse som lokker utrolig mange, ikke mindst kendisser, til om sommeren. Men faktisk var det kunstnerne som “opdagede” byen før alle badegæsterne, og i 1873 blev Danmarks første kunstnerkoloni dannet her. Det var bl.a. en helt ung P.S. Krøyer der sammen med kunstnere som Kristian Zahrtmann, Carl Locher og Holger Drachmann drog til Hornbæk, hvorefter de blev betaget af naturen (de store strande og plantagen), udsigten til Kullen i Sverige (som minder om blå bjerge i Italien) og den lokale fiskerbefolkning. De slog sig ned i flere måneder af gangen, eller bosatte sig permanent i byen, og opdagede hvor dejligt det var at rejse sammen med gode kunstnerkollegaer. I en kunstnerkoloni kunne de både inspirere hinanden og holde hinanden med selskab ved staffeliet i alt slags vejr, men også feste og hygge sig om aftenen på den lokale kro.

P.S. Krøyer: Siddende fiskerpige, Hornbæk. 1874. Privateje

Dertil tog de på ture til Tisvilde, Gilleleje og Arild i Sverige. Den gamle fiskerby har stort set ikke forandret sig, siden kunstnerne kom til byen. I den lokale havnekiosk og på Hornbæk Galleriet kan du købe en helt ny bog om kunstnerkolonien i Hornbæk – hvis du skulle få lyst til at læse mere. (Bonusinfo: Fra København og omegn kan man sagtens tage på éndagstur til byen med tog hele vejen.)

#2 Skagensmalerne

Når vi taler om dragende natur og smukke danske egne, som gennem tiden har fanget adskillelige kunstneres opmærksomhed, kan vi ikke komme uden om Skagensmalerne – en gruppe af kunstnere, som du med sikkerhed har hørt om. Skagen er en fængslende blanding af naturkræfter, en subtil, men overvældende skønhed samt et lys, der giver fornyet energi. Skal du holde sommerferie i Skagen er du sikret smuk natur, hyggelig stemning og, ikke mindst, kunst i verdensklasse.

P.S. Krøyer: Sankt Hansblus på Skagen strand, 1906. Skagens Kunstmuseer.

I 1870’erne samledes flere skandinaviske kunstnere i Skagen for at skildre naturen, lyset og fiskerbyens lokale beboere, høj som lav.
Allerede årtier forinden havde malere som Martinus Rørbye og Vilhelm Melbye besøgt byen, men det var først i sidste halvdel af det 19. århundrede, at der dannedes en decideret kunstnerkoloni. Denne bestod af danske malere som Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer, Viggo Johansen, Carl Locher, Lauritz Tuxen, Christian Krogh, Oscar Björck samt digteren og maleren, Holger Drachmann.

Michael Ancher: Figurer i et landskab. Blinde Kristian og Tine i sandet,1880. Den Hirschsprungske Samling.

Byens kunstnere dyrkede friluftsstudiet og skildrede den, ofte, barske nordjyske natur, havet, lyset og solnedgangene. Dertil udarbejdede malerne motiver, som fokuserede på de hårdtarbejdende fiskere og den fattige lokalbefolkning, noget som placerer Skagensmalernes kunst inden for det moderne gennembrud.

Skagensmalernes værkproduktion er omfattende og motiverne genkendelige, og går du i malernes fodspor i Skagen, vil du, højst sandsynligt, kunne genkende Skagen Sønderstrand, markerne, husene og den lokale atmosfære.

P.S. Krøyer: Sommeraften på Skagen Sønderstrand, 1893. Skagens Kunstmuseer.

Tag forbi Skagens Kunstmuseer, der rummer en overlegen samling af skagensmalerier, og hvor du, lige nu, kan opleve den skønne og anbefalesværdige Anna Ancher-udstilling.
Du kan ligeledes besøge Brøndums Hotel samt Anchers Hus, hvor Michael og Anna Ancher boede med deres datter Helga. Huset står i dag bevaret, som da Anna Ancher døde i 1935.

#3 Fynbomalerne

Fritz Syberg: Aftenleg i Svanninge Bakker, 1900. Faaborg Museum

Går turen til Fyn denne sommer, kan vi på det varmeste anbefale, at man går i Fynbomalernes fodspor i bl.a. Svanninge Bakker, Fyns Hoved eller ved Kerteminde fjord. Men hvem var disse malere egentlig? Kunstnerkolonien på Fyn begyndte i 1880’erne og fortsatte frem til ca. 1920’erne. Fælles for dem alle var, at Fyn blev deres foretrukne motivverden gennem hele livet. De fleste var født på Fyn, og boede der det meste af livet, og flere af dem giftede sig endda ind i hinandens familier. I kernen af fynbomalerne var bl.a. ægteparret Johannes og Alhed Larsen, samt Fritz og Anna Syberg, der alle bosatte sig i Kerteminde. Men flere kunstnere samlede sig også omkring Faaborg, hvor der ligeledes blev bygget et museum for kunstnerkolonien.

Peter Hansen: Høsten, 1910. Faaborg Museum

Fynbomalerne hentede deres motiver i det helt nære – hverdagen, deres egne hjem og haver, familien, naturen omkring dem og det arbejdende folk på landet og i de små fynske landsbyer. Skønt langt de fleste af malerne havde studeret i København, og lært hinanden at kende på Kunstnernes Frie Studieskoler, søgte de alligevel tilbage til Fyn for at male det som de kendte allerbedst. Derfor blev de også af og til kaldt for”Bondemalerne”, fordi det netop var hvad de primært malede – det arbejdende folk på landet, og her skilte de sig ud fra andre af datidens malere, som var mere symbolistiske i deres udtryk.

Johannes Larsen Museet

I Kerteminde kan du besøge Johannes Larsen Museet som givet et helt unikt indblik i hvordan kunstnerlivet har udfoldet sig. Med havudsigt, have, høns og et hus med atelier, udestue og dekorerende vægge. Det er som at gå rundt i et kunstnerhjem, hvor kunstneren blot er gået sig en tur. Desuden er der skiftende særudstillinger på museet. I Faaborg kan du besøge Faaborg Museum, som ligger i den gamle bydel. Her er hele historien om kunstnerkolonien samlet med mange hovedværker fra koloniens storhedstid.

#4 Bornholmermalerne

Bornholm, Bornholm, Bornholm – du min dejlige ferieø (…) Solskinsøen i Østersøen er med sine hvide sandstrande, imponerende klippevægge og bjergtagende landskaber én af Danmarks absolut smukkeste perler. På trods af øens fantastiske natur og fine motivverden, gjorde Bornholm sig dog ikke særligt bemærket i den danske kunstverden, hverken som destination for kunstnerne, eller som motiv i deres værker, indtil omkring midten af 1800-tallet.

Michael Ancher: Helligdomsklipperne ved Rø, 1890.


Mod slutningen af århundredet begyndte flere kunstmalere at få øjnene op for øen, særligt med henblik på dens særegne natur og særlige lys.
Kristian Zahrtmann og, ikke mindst, Bornholmermalerne med Karl Isakson, Olaf Rude, Edward Weie, Oluf Høst og Niels Lergaard var med til at definere Bornholms kunsthistorie samt en ny epoke i bornholmsk malerkunst. Hertil var øen ligeledes et yndet motiv for de føromtalte Skagensmalere, herunder Michael Ancher, Otto Haslund, Lauritz Tuxen og Holger Drachmann.

I starten af 1900-tallet begyndte Bornholmerskolen at præge hele den danske kunstscene, fordi Bornholmermalerne, som de første i landet, introducerede den såkaldte moderne kunst med de nye europæiske strømninger indenfor maleriet. De dyrkede, på fineste vis, den nye franske kunst og dens eksperimenterende tilgang til farve, abstraktion og kubisme.

Karl Isakson: Udsigt ved Gudhjem, 1921. Bornholms Kunstmuseum.

Én af vores bornholmske favoritter er, uden tvivl, den karismatiske maler, Oluf Høst. Efter mange år på forskellige kunstskoler i København, herunder på Kunstakademiet, vendte Høst i 1929 tilbage til Bornholm, hvor han fik mulighed for at male de motiver, der begejstrede ham, og som han holdt fast i hele livet.

Oluf Høst: Vinterlandskab. Gården indvendig, 1940. Bornholms Kunstmuseum.

Udsigten over Gudhjem, silderøgerierne, dramatiske ildebrande og Bognemark blev tilbagevendende motiver. Husmandsstedet Bognemark, på toppen af klippepartiet ovenover Norresan, var allerede i slutningen af 20’erne blevet et hovedmotiv. I 1935 købte Høst gården og indrettede her sit andet atelier.

Hvis du planlægger at lægge vejen forbi Bornholm, kan vi kun anbefale, at du besøger Oluf Høst museet i Gudhjem. Her vil du opleve en særlig intim atmosfære, kunstnerisk nærvær samt en fantastisk udsigt og ren idyl i den smukke tilhørende have. Har du mod på at gå i flere kunstneres fodspor kan du tilmed besøge Bornholms Kunstmuseum, Gudhjem Museum samt Erichsens Gaard.

#5 Odsherredsmalerne

Skal du tilbringe sommeren på Vestsjælland omkring Odsherred? Så skal du måske gå eller cykle i Veddinge Bakker, gå omkring Ordrup Næs eller opleve Lammefjorden`, ligesom en del kunstnere har gjort før dig.

Karl Bovin: Landevej gennem kornmark, 1945. Odsherreds Museum

I 1930’erne begyndte flere danske landskabsmalere at slå sig ned i Odsherred, bl.a. Karl Bovin, Lauritz Hertz samt ægteparret Sigurd og Agnete Swane (og deres børn som også blev malere i Odsherred). De byggede Malergården, som den dag i dag er indrettet som et lille museum, ligesom du også på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs kan dykke ned i historien om malerne i området. Når du bevæger dig rundt i Odsherred, bliver det hurtigt tydeligt hvad der lokkede kunstnerne til denne del af Sjælland: det bakkede landskab, der med sine gyldne marker om sommeren skaber et utroligt spændende landskab.

Sigurd Swane. Ukendt titel. Museum Vestsjælland

Der er mange steder hvor naturen er ganske uberørt, og på de højeste punkter kan man opleve smukke panoramaudsigter udover bl.a. den indtørrede Lammefjord og Sejerø Bugten. Da flere af kunstnerne bosatte sig i området, var det også deres egen hverdag de malede, med små huse, lygtepæle, veje og kornmarker. Kunstnerne var betaget af naturens omskiftelige vejr og skyggevirkninger i landskabet, og flere af dem var foregangsmænd for den klassiske modernisme herhjemme med udgangspunkt i landskabsmaleriet.

Tilbage har vi blot at ønske dig en rigtig god tur ud i sommerlandet – i malernes fodspor!

Information og fotos: Egne, Faaborg Museum, Johannes Larsen Museet, Museum Vestsjælland, Odsherreds Museum, Wikipedia, Bornholms Kunstmuseum, Den Hirschsprungske Samling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: