ANBEFALING: LILLE KUNSTHISTORIE

Denne uges anbefaling går ud til alle, store som små, der kunne have lyst til at dykke ned i kunstens historie på en overskuelig, særlig humoristisk og letfordøjelig måde. Med Lille kunsthistorie – for børn og barnlige sjæle har kunsthistoriker og kunstkritiker, Peter Michael Hornung, skabt et fornøjeligt overblik over kunsthistoriske perioder og personer i hurtigt tempo og med stort engagement. Perfekt til en hyggelig og oplysende læsestund, enten alene eller sammen med børnene i hjemmet – eller som supplement til hjemmeundervisningen i disse lidt særlige tider, hvor de fleste af os er mere hjemme end normalt.

Bogen udkom første gang i 2014, hvor den, foruden at høste fem stjerner i Jyllandsposten, blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris. Siden er Lille kunsthistorie udkommet i tre udgaver, hvoraf den nyeste fra 2018 indeholder 35 nye tegninger samt en illustreret ordliste og tidstavle.

Bogen giver et indblik i alt fra forhistorisk kunst til samtidskunst, fra de første fascinerende hulemalerier til Olafur Eliassons naturinddragende værker.
Dertil bliver læseren introduceret til stilarter og retninger, udvalgte kunstnere og verdensomspændende mesterværker såsom Sandro Botticellis Venus’ fødsel, Marcel Duchamps Fontæne og Yves Klein monokrome værker i farven International Klein Blue.

Kunsthistorien kan, selv for den ivrigste kunstelsker, være noget af en mundfuld, og fagområdet er fyldt med begreber, udtryk og stilarter, som benyttes til at forklare æstetikkens og kunstens udvikling og historie. Kan man eksempelvis forklare abstraktion, impressionisme og komposition for et barn?
Ja, det kan man – og Peter Michael Hornung gør det kort og enkelt. Netop impressionisterne bliver på sparsom plads beskrevet som de kunstnere, der “malede naturmotiver, der er lyse, poetiske, smukke og frem for alt så genkendelige, som motiver fra slutningen af 1800-tallet kan være for os (…) Det er billeder, der fremstiller livet, som det blev levet på gaderne i Paris, ved Seinen eller på de populære udflugtssteder i omegnen af Paris”.

Også popkunsten bliver kærligt behandlet i bogen, hvor Andy Warhols kunstneriske univers, der tager udgangspunkt i reklamen, gentagelsen og den moderne storby, højst sandsynligt vil skabe genkendelse hos mange – også børn. Afsnittet er, ligesom bogens øvrige, fint illustreret, og giver læseren en glimrende forståelse for Warhols æstetiske udtryk ved at placere illustrationernes “hovedperson” midt i et yderst populært motiv.

Netop bogens mange illustrationer er særligt interessante, da de er udarbejdet af forfatteren selv. Ikke noget vi normalt ville forvente af en kunsthistoriker, men som fungerer over al forventning. Illustrationerne er udarbejdet med stor kreativitet samt med et tydeligt kendskab til oprindelige værkers farver og kompositioner. Den lille, almindelige mand, før omtalt som hovedpersonen, indgår i illustrationerne, og dermed er vi som læsere, på fineste vis, inviteret med på hans rejse gennem kunsthistorien. Den lille mand, vor mand i kunsten, er vores guide, og han er med os hele vejen.
Lille kunsthistorie er oplagt som læse-sammen-bog, hvor de korte, men mættede tekster og tilhørende billeder supplerer hinanden. Gennem illustrationerne kan både børn og voksne, på tydelig vis, opleve ændringer i kunstens udtryk, og ligeledes kan billederne lette forståelsen af tekstens begreber og beskrivelser.

Om formålet med Lille kunsthistorie skriver Peter Michael Hornung; “Hensigten med bogen er at give alle en nemt tilgængelig indføring i kunstens historie og udvikling. Efter forfatterens mening sker det bedst ved at underspille de sider ved kunsten, der kan virke højtidelige, fremmede eller særligt krævende – især på den, der vover sig ind i kunstens verden for første gang.” Han minder endvidere læseren om, at kunsten ikke er skabt for markedets skyld, og at den ikke er mere ophøjet, end man selv har lyst til at gøre den til. Kunsten er for alle.

Lille Kunsthistorie er på mange måder en lille genistreg, og den er både visuelt og fagligt tilfredsstillende. Man kan sætte spørgsmålstegn ved manglen på kvindelige kunstnere, som kun er repræsenteret i fåtal, ligesom den, i høj grad, er vestlig orienteret i sin repræsentation af både kunstnere og værker. Dette er dog en generel problemstilling inden for det kunsthistoriske fagområde, og kan i denne sammenhæng ikke ændre på, at bogen er en glimrende introduktion til kunstens historie og udvikling, særligt for nysgerrige børn. Lille kunsthistorie er dermed en god begyndelse, en kreativ og inspirerende light-version af E.H. Gombrichs Kunstens Historie. Den slår et slag for æstetikkens betydning, og gør læseren, med et særligt fokus på børn, opmærksom på, at kunsten er alle steder, og at mennesket, til alle tider, har haft brug for at skabe. Det gør kunsten relevant og brugbar for os alle, og med denne bog håber vi, at børn i selskab med voksne kan genkende, relatere til og lade sig begejstre af følelser, udtryk og fortællinger i kunstens historie.

Lille kunsthistorie – for børn og barnlige sjæle (Strandberg Publishing: 3. udgave, 2018) af Peter Michael Hornung kan købes, hvor du normalt køber dine bøger.

God læselyst!

Alle illustrationer er af forfatteren. Fotos er taget af KULTURKANALEN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: