PORTRÆT: FORFATTER ZAKIYA AJMI

Børnebøger er ens første møde med litteraturens verden, og ordene åbner op for utallige universer og fængende fortællinger. Børnelitteraturen står ofte i skyggen af voksenlitteraturens omfattende mediedækning, hvilket er en skam – børnebøgerne skaber nemlig fundamentet for læselyst resten af livet, lige som det er en kunst at kunne sætte sig ind i børnenes verden som forfatter.

Vi besøger forfatteren, Zakiya Ajmi, i kontorfællesskabet Det Lilla Rum på Nørrebro, der ligeledes fungerer som bæredygtig bogcafé. Lokalet er fyldt med bøger, tegninger og hyggelige kroge, og da vi bevæger os dybere ind, finder vi Zakiyas kontorplads.

Siden bardommen har Zakiya elsket at skrive, og hun har altid haft for vane at nedfælde historier når muligheden har budt sig. Hun kunne fordybe sig inderligt og blive væk i Harry Potter bøgerne og ikke mindst i Astrid Lindgrens fantastiske univers. Bøgerne blev en indgang til nye og ukendte verdener, som både kunne skabe fascination og stor nysgerrighed, noget som også er udgangspunktet for Zakiyas egen passion for at skabe og fortælle historier.


Zakiya har tidligere været en del af DRs talenthold, herunder som radiovært og manuskriptforfatter på DR Ultra og Ramasjang. Nu går hun på Forfatterskolen for Børnelitteratur og udforsker sideløbende krimigenren gennem Gyldendals skriveskole. Netop kontrasterne og mangfoldigheden er kendetegnende for hendes arbejde, og hun kaster sig gerne ud i mange forskellige litterære genrer.

For Zakiya er det særlig vigtigt at fokusere på ulige magtforhold i sine børnebøger, noget som bliver tydeligt for hende, når hun ser tilbage på, hvilke tematikker, der går igen i hendes udgivelser.
Formidling af ubalancer og forskelsbehandling mellem mennesker, herunder i relation til køn, etnicitet og alder, er blevet en hjertesag, og ønsket er, at sætte fokus på hvad det kan betyde, at nogle har mere magt end andre.
Dette gælder også i repræsentationen af bøgernes karakterer, og Zakiya fortæller, at det f.eks. har været vigtigt for hende at inkludere brune mennesker for at lægge vægt på en naturlig mangfoldighed.

Netop når det kommer til bøgernes visuelle udtryk, giver Zakiya stor kreativ frihed til illustratoren, og hun fordrer, at denne har så frie rammer som muligt. Billederne har til formål at ledsage teksten hele vejen, og i mødet mellem de to, skabes der noget helt tredje, som går op i en højere enhed.

Zakiyas store drøm er, at hun en dag får muligheden for at tage et helt år ud af kalenderen for at skrive uden et konkret mål. At udforske kreativitetens umiddelbare lyst ved at skrive små finurlige historier ville være det ultimative privilegium, særligt uden at skulle tænke på en specifik målgruppe eller indtjening.
Drømmen om den ubegrænsede skrivelyst lægger sig op ad Zakiyas tanker om litteraturens og, mere overordnet, kunstens plads i samfundet. Det er vigtigt at skabe noget, som ikke nødvendigvis har noget endemål eller formål, når vi lever i et samfund, hvor alt vi gør, netop bliver målt.

“Det er vigtigt for mig at lave bøger til børn, som har en kunstnerisk ambition”, siger Zakiya og understreger, at man aldrig må se ned på sine læsere. Historiefortællingen er en fantastisk mulighed for at skabe noget, som børn kan relatere til, lige som den kan sætte ord på ting, som er svære eller abstrakte.

Med litteraturen og børnebøgerne udforsker Zakiya den umiddelbare og nysgerrige vinkel gennem poetiske og kreative fortællinger. Fortællinger, som gerne må have noget på hjerte, og som altid skal formidle mangfoldighed og rummelighed.

Vi kan kun anbefale, at du holder øje med Zakiya Ajmi på hendes fremtidige færd gennem litteraturens mange veje. Bøger som Pigen der var sky, Den sommer alt voksede vildt og Fasters vasketøj giver små magiske historier til børn og barnlige sjæle.
Køb hendes bøger her på Saxo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: