TEMA: HANNE VARMING

Hanne Varming, Hyldemor, 1989, bronze.
Billede fra Københavns Kommune: http://www.kk.dk

Du genkender måske ikke umiddelbart navnet Hanne Varming (1939-), men der er stor sandsynlighed for, at du er stødt på ét eller flere af hendes værker på din daglige færd.
De er nemlig lige dér, spredt ud over det meste af Danmark, i dagligdagen og byrummet, på én og samme tid vist frem og subtilt gemt væk. Varmings skulpturer smelter sammen med det liv, som omgiver dem; om det er i Københavns Lufthavn, på Valby Tingsted eller Kultorvet i indre København, præsenteres vi for en dvælen ved små genkendelige hverdagsøjeblikke og et indblik i forskellige stadier af menneskets liv.

Hanne Varming er født i 1939 i København. Som barn fandt hun glæde i at tegne og modellere og efter endt skolegang blev hun ansat på Den Kongelige Porcelainsfabrik, hvor hun tilbragte sin arbejdstid med at sætte arme og ben på små porcelænsfigurer. Sideløbende modellerede hun sine egne ting, og hendes talent fik billedhuggeren, Knud Brøndsted, til at åbne sit hjem for hende og tage hende under sine kyndige vinger. Med Brøndsteds hjælp videreudviklede Varming sine egne værker, og som 19-årig blev hun optaget på Kunstakademiet i 1958. Undervisningen med de klassiske discipliner (arbejdet efter model med tegnede og modellerede skitser, opbygning af stativ, formning i ler, afstøbning i gips og støbning i bronze) blev fundamentet, hvor fra hun udviklede sin egen stil og skulpturer.

Hanne Varming, Siddende ammende mor, bronze.
Et glimrende eksempel på de personlige fortællinger og alligevel universelle livstadier, som Varming formidler.

I tiden efter Kunstakademiet bosatte Hanne sig for en årrække på Femø med sin daværende mand, billedhuggeren Erik Varming, og deres fælles børn. Her prægedes skulpturmotiverne af de små børn og deres individuelle karaktertræk, lige som Femøs gamle koner blev en yndet motivkreds.
Da familien vendte tilbage til København gik Hanne travle og produktive år i møde, hvor hun udarbejdede adskillelige portrætter, både på bestilling og eget initiativ. Det særlige blik for motiverne i hverdagens øjeblikssituationer blev den røde tråd og kendetegnet for Varmings værker, særligt i de imponerende helkropsfigurer i større format.

At dykke ned i Varmings værker kan hurtigt blive omsiggribende, hvorfor det bedste udgangspunkt må være at nævne nogle personlige favoritter. Hyldemor/Oldeforældre fra 1989 er en fast del af bylivet på Kultorvet i København, et værk som med sikkerhed vil vække genkendelse hos mange. Her møder vi to ældre mennesker, siddende side om side på en bænk. Parret fremstår roligt, nærmest anonymt, mens de betragter omgivelserne. Skulpturgruppen gør ikke opmærksom på sig selv, og fordi den blender ind i Kultorvets pulserende omgivelser, kan vi gå forbi den uden at lægge videre mærke til det ældre par. Alligevel inviterer værket forbipasserende til at sætte sig ved siden af dem, til at tage del i deres fortælling. Øjeblikket, hvor manden kærligt har lagt sin hånd på kvindens, mens de vender sig en smule mod hinanden med deres hensunkne og magre kroppe, forlænges og relationen mellem de to mennesker varer ved.

Hanne Varming, Hyldemor, 1989, bronze.
Billede fra Københavns Kommune: http://www.kk.dk

Titlen på værket henviser til eventyret Hyldemoer af H.C. Andersen, der fortæller om et gammelt guldbrudepar, en sømand og hans kone, som sidder på en bænk i Nyboder og mindes livets gang. Portrætternes karakteristika har Varming fundet hos sine oldeforældre, og som det er kendetegnende for hendes kunst, kan værket meget vel skabe erindring om egne ældre familierelationer hos beskueren.

Den subtile hverdagssituation og det nære liv finder vi også på Valby Tingsted, hvor Kone med hundene har stået siden 2013. Her ser vi en ældre kvinde, som med foroverbøjet hoved, betragter sine to hunde, der kigger trofast tilbage på hende. Kvindens barm og krumme ryg sladrer om årenes gang, og hun udstråler en følelse af nærvær og tryghed. Kvinden har sine helt egne personlige træk, men kan på samme tid forestille enhver ældre kvinde, som lufter sine hunde i centrum af Valby.

Hanne Varming, Kone med hundene, 2000, bronze.

Går man tæt på kvinden med hundene, vil man se flere blanke og polerede områder, hvilket er et resultat af, at mange forbipasserende ofte rører ved hende eller giver hundene et klap på hovedet. Det må siges at være et fantastisk udtryk for nærheden i Hannes værker, som ofte står i samme højde som beskueren og som videre kan berøres og betragtes helt tæt på.

Hanne Varming har en lang karriere bag sig som kunstner, og har i årenes løb modtaget legater og stor anerkendelse for sine værker, der altid vækker et genkendelsens smil og nysgerrighed. Værkproduktionen er ligeledes omfattende og indeholder utallige skulpturer, figurer, medaljer, kongelige møntportrætter mv.
Ved at betragte Hannes værker kan man tydeligt mærke en umiddelbar og begejstret glæde ved kunsten og til dét at skabe.
Motiverne tager ofte udgangspunkt i den direkte hverdag og omgangskreds, i det familiære og det personlige, og alligevel formår hun at gøre disse til universelle og relatérbare fortællinger.

Hanne Varming, Piger fra Paris, 1998, bronze.
Foto: Henrik Bjerregrav. Billede fra: gallerivarming.dk

Prøv at lægge mærke til de mange skulpturer, når du bevæger dig rundt i Danmarks byer, gå tæt på dem og mærk overfladens små ujævne detaljer. Skal du forbi Københavns Lufthavn må du huske at sige hej til de fantastiske Piger fra Paris i ankomsthallen; to kvindeskikkelser, som med strittende numser læner sig ud over rækværket og iagttager ankomsthallens karakteristiske leben fra oven.

På Lyshøjgårdsvej 41 i Valby kan du finde Galleri Varming, der er ejet af Hanne Varmings datter, Karen Margrethe Varming, som sælger skulpturer og arrangerer udstillinger.
Hjemmeside: http://www.gallerivarming.dk

Kilder: http://www.kk.dk, http://www.hcandersen-homepage.dk, http://www.valbylokaludvalg.kk.dk, http://www.gallerivarming.dk
Pedersen, Hanne, Hans Edvard Nørregård-Nielsen og Peter Olesen. Hanne Varming. Sophienholm, 1999.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: